Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Τεύχος 6 | 27 Οκτωβρίου 2020
ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ
RADIOTV
ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ

«Για τον Τάσο Λειβαδίτη» είναι ο τίτλος της Ανθολογίας Νέων που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. Τριάντα πέντε (35) νέοι-νέες γράφουν το δικό τους ποίημα/ πεζόμορφο κείμενο, εμπνεόμενοι από συγκεκριμένα ποιήματα, αλλά και το εν γένει έργο του Τάσου Λειβαδίτη, μας παρουσιάζουν τον εαυτό τους και απαντούν σε ερωτήσεις περί ποίησης και έμπνευσης. Η φιλολογική εποπτεία και ο χαιρετισμός της έκδοσης έγινε από μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης: Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Νίκος Ευθυμίου, Φιλόλογος - Εκπαιδευτικός, Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα, Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Διαβάζουμε το πλήρες Δελτίο Τύπου 

Ανθολογία Ποίησης Νέων
«Για τον Τάσο Λειβαδίτη»

Σειρά Ανθολογία Νέων ΣΠΕΚ. Αρ.2

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 

Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ - Α΄ Έκδοση 2020

Αριθμός Σελίδων: 102

Διάσταση: 22,5Χ20,5

Κυκλοφορεί και πωλείται σε Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό.

Τηλέφωνο παραγγελιών: 

0030 22944-01833 | www.arxutas.gr

ISBN 978-618-5410-49-0

Ενδεικτική τιμή πώλησης: 16,00€

Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Τ: 210 360 53 05

Προλογικό Σημείωμα της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου



Χαιρετώ και συγχαίρω τους νέους που έλαβαν μέρος στον Β’ Διαγωνισμό Ποίησης Νέων με ποίημα ή ποιοτικό κείμενο εμπνευσμένο από την ποίηση του μεγάλου Τάσου Λειβαδίτη, και επίσης απευθύνομαι στους αναγνώστες της Ανθολογίας με τα έργα αυτών των νέων. Η ποιητική γραφή τους μας γέμισε αισιοδοξία. Παρά τις αντιξοότητες της ζωής, εκφράζονται με δύναμη, στοχασμό, εικόνες, ήχους και ρυθμούς και μας εξηγούν γιατί ο κόσμος έχει βάθος, η ζωή αξία, το δε σύμπαν είναι η μεγάλη οικογένεια. 


Κατά τον Αριστοτέλη, ‘η ποίηση είναι φιλοσοφικότερη από την ιστορία’, γιατί ασχολείται με ‘τα καθόλου’, με πράγματα που έχουν γενική ισχύ, όχι με τα συγκεκριμένα γεγονότα. Κάτι τέτοιο διακρίνεται στη γραφή των παιδιών, όπως και του Λειβαδίτη. Μας συγκινεί ιδιαίτερα ως Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), γιατί σχεδόν όλοι οι νέοι γράφουν με ψυχή και συναίσθημα και είναι ευέλπιδες για το μέλλον της Ποίησης. 


Είμαι σίγουρη ότι θα εμβαθύνουν στον εξαίσιο πεδίο της Ποίησης, κάνοντας συνεχείς αναγνώσεις βιβλίων μεγάλων ποιητών, όχι για να τους αντιγράψουν, αλλά για να μάθουν, να σκέφτονται όπως εκείνοι ‘τα καθόλου’ – κατά Αριστοτέλη – αν θέλουν όντως ν’ αφήσουν και οι ίδιοι στο μέλλον το δικό τους στίγμα, τη δική τους ταυτότητα. 


Προτρέπω, λοιπόν, τους διακριθέντες νέους της Ανθολογίας, αλλά και όσους δεν έτυχε να λάβουν μέρος και έχουν εμπιστοσύνη στη γραφίδα τους, να κερδίζουν διαβάζοντας: Ένας Όμηρος, ένας Σαίξπηρ και άλλοι θα τους εμπνεύσουν να γράφουν με δικό τους τρόπο για τον Έρωτα (στο πρόσωπο της Ελένης ή της Ιουλιέτας), όπως ένας Τάσος Λειβαδίτης τούς έχει ήδη εμπνεύσει να γράψουν για τον τίμιο αγώνα, τον συνάνθρωπο, τις αξίες, για τα οποία απαιτούνται θυσίες. Οι νέοι τού σήμερα έχουν κεντρίσματα στη λογοτεχνία πιο πολλά και έντονα. Η ανάγνωση είναι το εφαλτήριο για να κάνουν άλμα στη λογοτεχνία που βέβαια επιδιώκουν. Η κάθε δημιουργία θέλει ένα καλό εφαλτήριο. 


Επαναφέρω εδώ αυτούσια τη χρήσιμη συμβουλή της Ζωής Σαμαρά, ποιήτριας και Ομότιμης Καθηγήτριας του Α.Π.Θ., την οποία απηύθυνε στους νέους της Ανθολογίας Νέων στην ποίηση της Κικής Δημουλά (έκδοση ΣΠΕΚ, 2020): ‘Ακούστε τους ειδικούς και κρατήστε από τα λόγια τους μονάχα ό,τι σας εκφράζει, ό,τι σας βοηθά να προχωρήσετε. Ο γνήσιος θεωρητικός της ποίησης παίρνει το νήμα από τον Αριστοτέλη, δεν φλυαρεί, δεν παρερμηνεύει, δεν παραμορφώνει. Κατακλύζεται από πολλαπλές γνώσεις, διαβάζει το ποίημα σε κατάσταση έκστασης και ανοίγει τον δικό του δρόμο’. 


Θερμότατα συγχαρητήρια απευθύνω στους εκλεκτούς «Διδασκάλους» της Κριτικής Επιτροπής, Ζωή Σαμαρά, Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Νίκο Ευθυμίου και Ελένη Καραγιάννη-Βαρνάβα για την φιλολογική και άλλη επιμέλεια τους. Η ποιοτική συμβολή τους, όπως και αυτή των Εκδόσεων ΑΡΧΥΤΑΣ, προσθέτουν αξία στο έργο. Καλοτάξιδη και καλοδιάβαστη η νέα ανθολογία του ΣΠΕΚ για τον Τάσο Λειβαδίτη, από νέους και μεγάλους!


Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Η Αρθρογραφία των Μελών του ΣΠΕΚ

Κυπριακή Παράδοση, Ρίζες από την Αρχαιότητα



ένα άρθρο του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπροέδρου του ΣΠΕΚ


* Η Κυπριακή Παράδοση, σημαντικό μέρος του Πολιτισμού της Κύπρου, συχνά λέγεται ότι έχει ρίζες αρχέγονες, από την αρχαία και κλασική Ελλάδα και από το Βυζάντιο. Ρήσεις, άσματα για τον πόνο, την ελπίδα και τη χαρά του λαού και του ατόμου είναι σήμερα διάσπαρτα στη λαϊκή και σύγχρονη ποίηση, στα δημοτικά/ λαϊκά άσματα, στα τσιατιστά και σε έργα τέχνης. Την εκκίνηση μάς δίνει ο Γ. Σεφέρης που διασώζει στους στίχους του λέξεις της παράδοσης μας π.χ. αηδόνι-ποιητάρη, καματερό, συντυχαίνω, κοπέλια, κολόκα κ.ά. Ας δούμε την Παράδοση Κύπρου ‘εξ απαλών αρχαίων ονύχων’.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Εγκλωβισμένος Άνθρωπος



ένα άρθρο του Κωνσταντίνου Μακρή, Ψυχολόγου - Συνθετικού Ψυχοθεραπευτή


 * Ηλεκτρονικά παιχνίδια, αυτοματισμοί, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτρονικοί έρωτες. Με μια λέξη: τηλεξάρτηση. Αυτός είναι ο άνθρωπος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Αντίγραφα των αντιγράφων των ιδεών, επεκτείνοντας τη σκέψη του Πλάτωνα. Ένεκα του περιοριστικού λοιμού που μαστίζει την ανθρωπότητα, ενθαρρύνεται η κοινωνική απομόνωση, μέσω της οποίας ο άνθρωπος, αναγκάζεται να γίνει περαιτέρω ακοινωνικό ζώο — να πάει ένα βήμα παραπέρα ενάντια στη φύση του (Αριστοτέλης). Βομβαρδιζόμαστε πανταχόθεν για τις συνέπειες της κοινωνικής επαφής. Αναδιπλωνόμαστε. Καταφεύγουμε ακραιφνώς στις οθόνες του επίπλαστου. Επενδύουμε σ’ αυτές επαγγελματικά, συναισθηματικά, αγοραστικά— παντοιοτρόπως. Το υβρίδιο που λέγεται άνθρωπος, υφέρπει μεταξύ του απτού και του εικονικού, με το πρώτο να φαντάζει επικίνδυνο για την ώρα.



 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέες Κυκλοφορίες Βιβλίων από τον ΣΠΕΚ
Οι Εκδόσεις του ΣΠΕΚ
Image description
28η Οκτωβρίου 1940

για να είμαστε ευγνώμονες και να  θυμόμαστε ότι οι τωρινές δυσκολίες είναι ελάχιστες μπροστά σε όσα άντεξαν οι πρόγονοί μας 


Ένας Στρατιώτης Μουρμουρίζει Στο Αλβανικό Μέτωπο


Ποιος θα μας φέρει λίγον ύπνο εδώ που βρισκόμαστε;
Θα μπορούσαμε τότες τουλάχιστο να ιδούμε πως έρχεται τάχατε η μάνα μας
βαστάζοντας στη μασχάλη της ένα σεντόνι λουλακιασμένο
με μια ποδιά ζεστασιά και κατιφέδες από το σπίτι μας.
Ένα φθαρμένο μονόγραμμα στην άκρη του μαντιλιού: ένας κόσμος χαμένος.
Τριγυρίζουμε πάνω στο χιόνι με τις χλαίνες κοκαλιασμένες.
Ποτέ δεν βγήκε ο ήλιος σωστός απ' τα υψώματα του Μοράβα,
ποτέ δεν έδυσε ο ήλιος αλάβωτος απ' τ' αρπάγια της Τρεμπεσίνας.
Τρεκλίζω στον άνεμο χωρίς άλλο ρούχο, διπλωμένος με το ντουφέκι μου, παγωμένος και ασταθής.
(Σαν ήμουνα μικρός καθρεφτιζόμουνα στα ρυάκια της πατρίδας μου
δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο).
Δε θα μου πήγαινε αυτή η προσβολή περασμένη υπό μάλης,
δε θα μου πήγαινε αυτό το ντουφέκι αν δεν ήσουν εσύ,
γλυκό χώμα που νιώθεις σαν άνθρωπος,
αν δεν ήτανε πίσω μας λίκνα και τάφοι που μουρμουρίζουν
αν δεν ήτανε άνθρωποι κι αν δεν ήταν βουνά με περήφανα
μέτωπα, κομμένα θαρρείς απ' το χέρι του θεού
να ταιριάζουν στον τόπο, στο φως και το πνεύμα του.
Η νύχτα μας βελονιάζει τα κόκαλα μέσα στ' αμπριά.
εκεί μέσα μεταφέραμε τα φιλικά μας πρόσωπα και τ' ασπαζόμαστε
μεταφέραμε το σπίτι και την εκκλησιά του χωριού μας το κλουβί στο παράθυρο,
τα μάτια των κοριτσιών, το φράχτη του κήπου μας, όλα τα σύνορα μας, τ
ην Παναγία με το γαρούφαλο, ασίκισσα, που μας σκεπάζει τα πόδια πριν απ' το χιόνι,
που μας διπλώνει στη μπόλια της πριν απ' το θάνατο.
Μα ό,τι κι αν γίνει εμείς θα επιζήσουμε.
Άνθρωποι κατοικούν μες στο πνεύμα της Ελευθερίας αμέτρητοι,
Άνθρωποι όμορφοι μες στη θυσία τους, Άνθρωποι.
Το ότι πέθαναν, δεν σημαίνει πως έπαψαν να υπάρχουν εκεί,
με τις λύπες, τα δάκρυα και τις κουβέντες τους.
Ο ήλιος σας θα 'ναι ακριβά πληρωμένος.
Αν τυχόν δεν γυρίσω, ας είστε καλά, σκεφτείτε για λίγο πόσο μου στοίχισε.
(Σαν ήμουνα μικρός καθρεφτιζόμουνα στα ρυάκια της πατρίδας μου
δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο).

Νικηφόρος Βρεττάκος

Facebookicon
Twittericon
Instagramicon
Facebookicon

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 2020 | All Rights Reserved
www.cultural-association.org  |  [email protected] 


If you want to unsubscribe, click here.