Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Τεύχος 8 | 16 Νοεμβρίου 2020
ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
RADIOTV
ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Πρόσκληση

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) και η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. σας προσκαλούν στην ψηφιακή παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη


«Έρως, Μύθος, Βάθος» 220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια, Β’ έκδοση


την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21:30 

που θα προβάλλεται ζωντανά (livestreaming) έσα από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.


Η παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη την επόμενη ημέρα μέσα από το κανάλι YouTube και την ιστοσελίδα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.


Ομιλητές:
Μιχάλης Χριστοδουλίδης,

Μουσικοσυνθέτης, Μαέστρος, Ιππότης Τεχνών Γαλλίας

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης,
Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ


Συντονίζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος του ΣΠΕΚ

Image description
Image description
Image description

Κριτική Προσέγγιση Έργου



Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, με την ποιητική συλλογή του ‘Έρως Μύθος Βάθος – 200 Χαϊκού’, επιβεβαιώνει κάτι άλλο, ελληνικό, πως ‘το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν’, με ένα στέρεο ποιητικό αντρικό λόγο. Οι ιδέες, ως αιώνιες κι ακατάλυτες, βρίσκουν τον τρόπο τους – και μέσα από τον Έρωτα, τον Μύθο και το Βάθος - να επανέρχονται στη ζωή μας και να εμπνέουν ποιητές κι αναγνώστες. Εδώ πια ξεκάθαρα βρισκόμαστε στο καταστάλαγμα της σοφίας των ανθρώπων, το δε χαϊκού είναι μια μορφή ποιητική που μπορεί άνετα να αποδώσει αυτή τη συμπύκνωση νοημάτων και λόγων. Με το έργο αυτό νιώθει κανείς ότι η ζωή συνεχίζεται στον αιώνα, γιατί έχει τη διάσταση της αιωνιότητας, που κερδίζουν οι άνθρωποι του πνεύματος ως ‘οι εν κόσμω δημιουργοί’. Αυτή η συλλογή μού έδωσε τη χαρά της μελέτης και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της σκέψης, στον εμπλουτισμό του εσωτερικού μας κόσμου.’ Στέλιος Παπαντωνίου, κριτικός, φιλόλογος, δοκιμιογράφος


Συνοπτικό Εργοβιογραφικό Σημείωμα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη



Γεννήθηκε στη Λάρνακα (1948), είναι Μαθηματικός (Παν.Αθηνών), Οικονομολόγος (Οικονομικό Παν. Αθηνών/ΑΣΟΕΕ) και Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών (Παν.Αθηνών). Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου/ ΕΛΚ (2019- ) και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ (2019- ). Υπηρέτησε στη Λαϊκή Τράπεζα ως Διευθυντής Τμημάτων, Βοηθός Γεν. Διευθυντή και ως Δ’ντής του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρο της. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια Κύπρου, υπήρξε Μέλος της ΑΑΠ (Διοικητικό-Οικονομικό Δικαστήριο). Έγραψε άρθρα και βιβλία για Οικονομία, Ενέργεια, Ε.Ε., Ομοσπονδία, Στατιστική.

Συνέγραψε ποίηση, θεατρικά έργα και κριτική θεάτρου, διηγήματα, δοκίμια/ μελέτες (μία για τη Στωϊκή φιλοσοφία - Ζήνων ο Κιτιεύς). Εξέδωσε 7 ποιητικές συλλογές. Ποιήματα του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες, δημοσιεύθηκαν σε Ανθολογίες Ε.Ε., Ελλάδας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Βουλγαρίας κ.ά., σε Περιοδικά Λογοτεχνίας. Ορισμένα ποιήματα μελοποιήθηκαν. Εκπροσώπησε την Κύπρο/ ΕΛΚ σε Συνέδρια στη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα. Μετέφρασε και εξέδωσε Ανθολογία ΤΚ ποιητών ενώ είναι υπό έκδοση άλλες με Νομπελίστες και μείζονες ποιητές. Το 2007 τιμήθηκε με τη Διάκριση «Best Poems, Best Poets» από το ‘The International Library of Poetry’. Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES τον βράβευσε με το Επίχρυσο Μετάλλιο για τη συμβολή του στην Ποίηση/ Λογοτεχνία και στην Επιστήμη της Ε.Ε. Το 2019 πήρε το Μέγα Βραβείο ‘GRANDS PRIX’ από τον Γαλλικό Οργανισμό Ποίησης APPEL για ποιήματά του στη Γαλλική.





Συνοπτικό Bιογραφικό Σημείωμα Μιχάλη Χριστοδουλίδη



Γεννήθηκε στη Κύπρο και σπούδασε στο Conservatoire του Παρισιού. Έζησε και δούλεψε στη Γαλλία μέχρι το 1979 γράφοντας μουσική για 20 περίπου παραγωγές, κυρίως στα εθνικά θέατρα της Γαλλίας (Comedie Francaise, Theatre National de Strasbourg και Lyon, Theatre de la ville, festival d’ Avignon κ.ά.). Τιμήθηκε στη Γαλλία με τον τίτλο του «Ιππότη Τεχνών και Γραμμάτων». Από το 1979 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα όπου έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 70 παραγωγές, οι πιο πολλές στα φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών. Εκτός από τη μουσική θεάτρου έγραψε μουσική για την όπερα «The two faces of Medea» για την Όπερα της Βοστώνης, τα μπαλέτα «Amares» για το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, «Οδυσσέας» για το Μπαλέτο του Austin στο Τέξας και «Μυθίαμβοι» για τη Διάσταση Λεμεσού και την Εθνική Λυρική Σκηνή Αθηνών. Έγραψε μουσική για 15 ταινίες κινηματογράφου και πήρε δύο κρατικά βραβεία στην Ελλάδα και το διεθνές βραβείο του Φεστιβάλ της Aix en Provence για τη μουσική στον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με Έλληνες τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Ντάλαρας, ο Μάριος Φράγκουλης κ.ά. Έργα του παίχτηκαν στη Γαλλία, Ρωσία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ. Μουσικά θεάματα ανάλογης μορφής με το προτεινόμενο για την Αμμόχωστο αναφέρονται ενδεικτικά: Κύπρος 20 χρόνια μετά, στο Ηρώδειο σε συνεργασία με τον Μιχάλη Κακογιάννη | Οργάνωση του Πολιτιστικού Μήνα της Λευκωσίας | Στις Άκρες των Ακρών στο Κούριο | Κύπρος του χαλκού και της θάλασσας | 9η Ιουλίου του Βασίλη Μιχαηλίδη. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Τομέα Τεχνών του ΣΠΕΚ «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου».



Περισσότερα στοιχεία για την ποιητική συλλογή «Έρως, Μύθος, Βάθος» 220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια και τον ποιητή Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη.




Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης 

«Έρως, Μύθος, Βάθος» 220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια 

Σειρά Έργων Ποίησης ΣΠΕΚ. Αρ.3
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ B΄ Έκδοση 2020
Αριθμός Σελίδων: 92
Διάσταση: 14Χ20,5
ISBN 978-618-5410-46-9
Ενδεικτική τιμή πώλησης: 14,00€
Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α.
Image description

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) καθιερώνει την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ «ΔΑΔΑ», η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε μέλη και φίλους του, με συν-ανάγνωση, εκ του συστάδην ή ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, να Δ-ιαβάζουν, Α-ναλύουν, Δ-ιαλογίζονται, Α-νελίσσονται με βιβλία πεζογραφίας, δοκιμίων, ποίησης, θεάτρου, ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, φιλοσοφίας κ.α..


Με την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης ο ΣΠΕΚ διαλύει την κοινωνική απόσταση μεταξύ φίλων, τους καλεί να είναι μέλη μιας Ομάδας, να διαβάσουν ένα βιβλίο – σε φυσικό χώρο ή με τηλε-διάσκεψη- να το αναλύσουν, να απολαύσουν τα ευρήματα. Η Ομάδα, αναγνωστών και συγγραφέων, διαβάζει και αναλύει βιβλία που συμφωνεί, σε τακτό χρόνο. Τη διάρκεια τηλεανάγνωσης, το πότε και πώς, τη λίστα βιβλίων, ερωτήσεων κ.ά. τα καθορίζει η ίδια η Ομάδα. Το κάθε μέλος με την ανάγνωση, θα διαλογιστεί με άλλους, θα διευρύνει τους ορίζοντες, το πνεύμα, την αντίληψή του. Με την καθοδήγηση Συντονιστή και αφού διαλογιστούν, αναλύουν το βιβλίο και φτάνουν σε ευρήματα/ συμπεράσματα π.χ. για τον σκοπό του έργου, την πρωτοτυπία, το μήνυμα. Ο ΣΠΕΚ φιλοδοξεί ώστε τα μέλη με την ανάγνωση να διευρύνουν τους ορίζοντες, το πνεύμα, την αντίληψή τους. Διότι στην ερώτηση των παλαιών γραφών ‘Γνωρίζεις αυτά που διαβάζεις;’ απαντά η συλλογική σοφία της Ομάδας. Διότι ένας γράφει μόνο όσα γνωρίζει, ή νομίζει ότι γνωρίζει. Αλλά όταν διαβάζει, τότε ακούει ανεπαίσθητα τον συγγραφέα να του μιλά και επιπλέον διαλογίζεται με άλλους της Ομάδας και έτσι κερδίσει πολλαπλά. Δεν τρώει απλώς την τροφή, αλλά μπορεί και να τη χωνεύει. Ποιος καταλαβαίνει καλά ένα βιβλίο αν δεν ‘ζήσει’ μέρος από το περιεχόμενό του; Αλλιώς χωρίς ανάλυση και στοχασμό ελάχιστα μένουν στο μυαλό.



Με τη Λέσχη Ανάγνωσης ο (τηλε)αναγνώστης δεν συναναστρέφεται μόνο ενδιαφέροντα, καλλιεργημένα άτομα, αλλά κερδίζει από την κοινωνική αλληλεπίδραση και την πνευματική διαδραστικότητα. Μπορεί επίσης να εισηγείται στην Ομάδα ένα βιβλίο για συν-ανάγνωση και συν-ανάλυση. Ίσως βρει θέματα του βιβλίου που αφορούν τον ίδιο ή δικό του, ίσως βρει λύσεις, ή αλλάξει γνώμη για κάτι που πριν το αντιλαμβανόταν αλλιώς. Ακούγοντας 10 αναλύσεις/ προσεγγίσεις των άλλων της Ομάδας είναι σαν να διαβάζει δέκα βιβλία. Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι η κηρήθρα για τις μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη από άνθος σε άνθος.


Εγγραφείτε στη Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και γνωρίστε νέους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα. Οι συναντήσεις γίνονται και διαδικτυακά μέσα από την σελίδα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, διαμέσου της αντίστοιχης ομαδικής διαδικτυακής πλατφόρμας που υπάρχει στη συγκεκριμένη σελίδα του ιστότοπου. Οι συναντήσεις μεταδίδονται σε livestreaming και βιντεογραφούνται για να τις βλέπουν σε χρόνο μεταγενέστερο όσοι απουσίαζαν στη συνάντηση λόγω έκτακτης ανάγκης, ή όσοι τρίτοι το ζητήσουν.


Για να συνδεθεί κάποιος διαδικτυακά και να συμμετέχει στην ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ από ηλεκτρονικό υπολογιστή, φορητό ή κινητό χρειάζεται να συμπληρώσει το έντυπο εγγραφής στη Λέσχη. Η κάθε συνεδρία γίνεται μέσα από την πλατφόρμα του προγράμματος ZOOM.



Εσείς που ενδιαφέρεστε και θέλετε να λάβετε μέρος, στείλτε μας email στο [email protected], στο οποίο θα δηλώνετε ότι επιθυμείτε να συμμετέχετε στην Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης "ΔΑΔΑ" του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κι εμείς ευθύς θα σας στείλουμε τη φόρμα εγγραφής. Καθώς η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ "Δ.Α.Δ.Α." απευθύνεται σε φίλους, μέλη, εθελοντές, υποστηρικτές και συνεργάτες του ΣΠΕΚ, από το 2021, όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν και δεν ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες, θα είναι απαραίτητο να εγγραφούν στον ΣΠΕΚ. Εδώ θα βρείτε το ετήσιο πρόγραμμα που σας καλύπτει.



Μέχρι το τέλος του έτους 2020 θα πραγματοποιηθούν 2 συνεδρίες ελεύθερης συμμετοχής. 

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση
Image description

Με ιδιαίτερη επιτυχία, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, στις 11:00 π.μ., ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σε συνεργασία με την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. πραγματοποίησε την ψηφιακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Μακρή, «Η Αποικία των Βρυκολάκων», που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τις εκδόσεις Αρχύτας (Αθήνα 2020). Η παρουσίαση προβλήθηκε ζωντανά μέσα από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.



Για το βιβλίο μίλησαν οι:


  • Ανδρέας Βερναρδής, Μουσικός Παραγωγός
  • Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου
    και Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ
  • Κωνσταντίνος Μακρής, Λογοτέχνης



Ο χαιρετισμός και ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρο του ΣΠΕΚ.



Ακολουθεί το βίντεο της παρουσίασης:

Διαβάστε περισσότερα στοιχεία για το μυθιστόρημα «Η Αποικία των Βρυκολάκων» και τον λογοτέχνη Κωνσταντίνο Μακρή.

Λαογραφία - Παράδοση
Image description

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), πιστός στους στόχους που έθεσε, παρουσιάζει στους φίλους και στα μέλη του δείγματα Λαογραφίας και Παράδοσης, του κοινού Πολιτισμού Ελλάδας, Κύπρου και Ομογένειας, που καθιερώθηκαν στο μακρύ παρελθόν ενώ αποτελούν και σήμερα ζωντανά κειμήλια. Ο ΣΠΕΚ στη Στήλη του ‘ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ’ παρουσιάζει σήμερα το σπουδαίο ‘Λευκαρίτικο Κέντημα’. Η συνέχεια του άρθρου ακολουθεί στην παρούσα υπερσύνδεση. Επιμέλεια, δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη.



Η παρούσα στήλη θα χαρεί να φιλοξενήσει και δικά σας άρθρα / δοκίμια με εκλεκτά θέματα λαογραφίας και παράδοσης. Σας παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο email  [email protected]

Facebookicon
Twittericon
Instagramicon
Facebookicon

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 2020 | All Rights Reserved


www.cultural-association.org  |  [email protected] 


If you want to unsubscribe, click here.