Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Τεύχος 11 | 10 Δεκεμβρίου 2020
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΕΚ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ
ΣΠΕΚ RADIO TV
17, 18, 19 Δεκεμβρίου 2020, 21:30
Βραβεύσεις ΣΠΕΚ 2020
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Το ετήσιο 3ήμερο Φεστιβάλ Πολιτισμού 2020 του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, θα λάβει χώρα μεταξύ 17 και 19 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδας 21:30, σε ψηφιακή προβολή με τη χρήση της πλατφόρμας ZOOM, ως τηλεδιάσκεψη, σε απευθείας ζωντανή, διαδικτυακή μετάδοση μέσα από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και στη συνέχεια μέσα από το αντίστοιχο κανάλι YouTube αλλά και τον διεθνή διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org. Θα συμμετέχουν εκλεκτές και διεθνούς φήμης προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και συναφών επιστημών. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Τμήμα Μακεδονίας – Θράκης, της Πρεσβείας - Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Χορηγός είναι ο Κύπριος γλύπτης, Φίλιππος Γιαπάνης.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, 21:30, «Βραβείο Επιστήμης ΣΠΕΚ» στον Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, HΠA, Δημήτριο Ψάλτη (και παρ’ ολίγο Νομπελίστα για το 2020)
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ΣΠΕΚ στα πλαίσιο δράσεών του απονέμει από το 2020 και κάθε χρόνου, ‘Βραβείο Επιστήμης’ στον λαμπρό επιστήμονα που με το έργο του διάνοιξε μεγάλους ορίζοντες στην επιστήμη και στη γνώση και έγινε πρότυπο να τον ακολουθούν νεότεροι, προς όφελος του κόσμου και της Ανάπτυξης. Υποψήφιοι για το Βραβείο Επιστήμης του ΣΠΕΚ είναι Έλληνες, Κύπριοι ή Ομογενείς επιστήμονες. Για την αξιολόγηση τους και την απονομή του Βραβείου στον άριστο κάθε χρόνο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ δίδει εντολή σε αυτόνομη Κριτική Επιτροπή η οποία που με βάση δοσμένα και επιστημονικώς αποδεκτά κριτήρια προτείνει τους υποψήφιους, μελετά τα επιτεύγματα τους και ψηφίζει τον επικρατέστερο της χρονιάς, με ευθυκρισία και αντικειμενικότητα.



Η 1η Κριτική Επιτροπή, είναι οκταμελής, με 2 Συμβούλους, με τριετή θητεία 2020-2022, και απαρτίζεται από τους ακόλουθους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες/ ειδικούς:



Πρόεδρος: Δρ Στράτος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης.

Αντιπρόεδρος : Δρ Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Frederick, πρ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου (2011-13), Μηχανολόγος Μηχανικός.



Μέλη

Δρ. Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ.

Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς, πρώην Γενικός Διευθυντής των Υπουργείων: α) Παιδείας και Πολιτισμού, β) Άμυνας, γ) Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Προήδρευσε των Επιτροπών για την ίδρυση των Πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και ΑΝΟΙΚΤΟY ΠΑΝ. ΚΥΠΡΟΥ. Είναι εκ των ιδρυτικών μελών και Επίτροπος του Ερευνητικού Ιδρύματος ‘Ινστιτούτο Κύπρου’. Δήμαρχος Κυθραίας. Οικονομολόγος.

Δρ Πάνος Ραζής, Καθηγητής Φυσικής, Πανεπ.Κύπρου, Επιστημονικός Εκπρόσωπος Κύπρου στο CERN, Μέλος European Strategy, τ.Πρόεδρος Δ.Ε. Ανοικτού Παν/μίου.

Βάσος Αριστοδήμου, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Δ/ντής της εταιρείας πληροφορικής NETinfo Plc.

Δρ Ανδρέας Αθηενίτης, Καθηγητής Μηχανολογίας, Concordia University, Καναδάς.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Μαθηματικός, Καθηγητής ΜΙΜ (Ε.Ε., Ενέργεια, Στατιστική), Πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου και Ινστιτούτου Ερευνών ‘ΚΤΙΣΙΣ’ και γραμματέας της Επιτροπής.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, 21:30, «Βραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ» ισότιμα στη Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην Καθηγήτρια - Ελληνίστρια Natalia Moreleόn, από το Μεξικό.

Το ‘ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ’, που καθιερώνει απ’ το 2020 ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, έχει κύριο σκοπό να δικαιώσει την Προσωπικότητα (σε Ελλάδα, Κύπρο και Αλλοδαπή) που με το έργο της, παιδαγωγικό, κοινωνικό ή πολιτισμικό, διαπαιδαγώγησε και ευεργέτησε την Κοινωνία και τον Άνθρωπο - παιδί, νέο, αδύναμο συνάνθρωπο, δημότη- έδωσε καθ’ όλο τον βίο της παράδειγμα στον απανταχού Ελληνισμό και στις νέες γενεές και προήγαγε το επίπεδο ζωής υπέρ του Ανθρώπου και της Πολιτείας


ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ‘ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ’


Επίτιμος Πρόεδρος: Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Μουσικοσυνθέτης, Μαέστρος, Ιππότης Τεχνών Γαλλίας. 


Η Επιτροπή είναι οχταμελής και έχει την ακόλουθη σύνθεση για τη διετία 2020-22.

Πρόεδρος: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Προγραμμάτων σε ΜΜΕ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 

Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Φίλιας, Αν. Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αθήνα, Κέρκυρα). 


Άλλα Μέλη της Επιτροπής 


Δρ Κλείτος Ιωαννίδης (Κύπρος), Πρόεδρος Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, Πρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, φιλόσοφος, συγγραφέας.

Δρ Τίτος Χριστοφίδης, Ιατρός, συγγραφέας, πρ. Υφυπ. παρά των Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιάκωβος Γαριβάλδης, (Αυστραλία), ΟΑΜ, Συγγραφέας, Ηλεκτρονικός Μηχανικός - IBM Cert Solutions Expert U2 AppDev, Adm, Πρ. Συνδέσμου Ελληνικών Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού Βικτώριας / Αυστραλίας.

Φανή Αθανασιάδου, ποιήτρια, συγγραφέας, ακτιβίστρια.

Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα, φιλόλογος, εκπαιδευτικός, ερευνήτρια, συγγραφέας.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, συγγραφέας, επιστήμονας, Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, Πρόεδρος της ΕΛΚ. 


Συνδεθείτε Μαζί μας στο Facebook!

Image description
Image description
Image description
Image description
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020, 21:30, «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» ισότιμα στον Τίτο Πατρίκιο, Ελλαδίτη ποιητή και δοκιμιογράφο και στον Ανδρέα Ονουφρίου, Κύπριο μυθιστοριογράφο και διηγηματογράφο.
Image description
Image description
Image description
Image description

Η ‘Βράβευση Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του’ από τον ‘Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου’, έχει σκοπό να δικαιώσει τον λογοτέχνη εκείνον που με το πρωτοποριακό, καίριο, εμπνευσμένο και ποιοτικό έργο του, καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του, προήγαγε και εμπλούτισε αποτελεσματικά τα Ελληνικά Γράμματα και τον Διεθνή Πολιτισμό.



Σύνθεση Μελών Επιτροπής Βράβευσης, 2019, 2021



Η Επιτροπή είναι επταμελής με την ακόλουθη σύνθεση για τη διετία 2019-2021.



Πρόεδρος: Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, πρώην Καθηγητής ΑΕΙ Κύπρου.



Αντιπρόεδρος: Δρ Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο ΑΠΘ., ποιήτρια, δοκιμιογράφος, κριτικός.



Μέλη της Επιτροπής



Δρ Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δρ Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αθήνα και Κέρκυρα).

Δρ Λουίζα Χριστοδουλίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Κύπρου, Πανεπ. Αιγαίου.

Δρ Καλλιόπη Εξάρχου, Αναπλ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ποιήτρια, Επιμελήτρια Ποιητικής Στήλης, σε Λογοτεχνικό Περιοδικό.

Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Πρόεδρος Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, ποιητής, κριτικός.

Δρ Αγάθη Γεωργιάδου, Καθηγ. Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός.  



Συνδεθείτε Μαζί μας στο Facebook!

Image description
Facebookicon
Twittericon
Instagramicon
Facebookicon
Πραγματοποιήθηκε με Επιτυχία η 1η Συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ "Δ.Α.Δ.Α."
Image description

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδας 21:30 η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α., του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, αφιερωμένη στην ανθολογία ποίησης νέων του ΣΠΕΚ "Για την Κική Δημουλά". Η τηλε-συνανάγνωση και ο διάλογος έλαβαν χώρα ψηφιακά με την εφαρμογή - υπηρεσία τηλεδιάσκεψης zoom.us.



Το συντονισμό της λέσχης ανάγνωσης έχει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος ΣΠΕΚ, ενώ την επιμέλεια του προγράμματος ο Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος ΕΛΚ, Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ. Η συγκεκριμένη πρώτη συνάντηση περιλάμβανε τις εισαγωγικές ομιλίες των εξής συνεργατών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ΣΠΕΚ:



Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και Ιδρυτικό Μέλος ΣΠΕΚ

Νίκος Ευθυμίου, Φιλόλογος – Ερευνητής

Έλενα Καραγιάννη Βαρνάβα, Φιλόλογος - Ερευνήτρια - Συγγραφέας

Δρ Άγγελος Ευαγγέλου, Λέκτορας Συγκριτικής Λογοτεχνίας



Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες πήραν το λόγο, διάβασαν από ένα δικό τους έργο, ποίημα ή πεζό και μίλησαν για το πώς τους επηρεάζει – εμπνέει το έργο της Κικής Δημουλά. Τέλος ακολούθησε συζήτηση γενικότερα για την ποίηση, το ρυθμό που έχει μέσα της, αλλά ειδικότερα και για τη δυσκολία απόδοσης – μετάφρασης ενός ποιητικού έργου σε μια άλλη γλώσσα. Η συνάντηση πλαισιώθηκε από βίντεο με απαγγελία της Κικής Δημουλά, καθώς και με βίντεο – χαιρετισμό της Ζωής Σαμαρά. Δείτε το βίντεο της συνάντησης:

Διαδικτυακή Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής  11 Δεκεμβρίου 2020, 21:30
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) και η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. σας προσκαλούν στην ψηφιακή παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Σίλιας Χριστοδούλου, «Η Ένατη Νότα» την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 21:30 που θα προβάλλεται ζωντανά μέσα από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.



Ομιλητές:

Κυριάκος Στυλιανού, Λογοτέχνης – Εκπαιδευτικός

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ

Χρίστος Χατζήπαπας, Βραβευμένος Λογοτέχνης, πρ. Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου



Αντιφώνηση της Συγγραφέως: Σίλια Χριστοδούλου, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια



Συντονίζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος του ΣΠΕΚ



Κριτική Προσέγγιση Έργου



«Η Ένατη Νότα», είναι ο τίτλος της πρώτης ποιητικής συλλογής της Σίλιας Χριστοδούλου που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. Το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου είναι της Μαρτύνας, με τίτλο «Νούμερο 9», σε μικτή τεχνική (ακρυλικό, ξύλο, χαρτί, πηλός) του 2001 και ανήκει στη συγγραφέα.



Η Σίλια Χριστοδούλου έχει την ικανότητα να αποτυπώνει, να εκφράζει τα συναισθήματα, τα βιώματα, τους προβληματισμούς και τις αντιλήψεις της με δική της ποιητική φωνή, εικόνες και μουσική, προκαλώντας αισθητική συγκίνηση. Μια ‘άλλη νότα’ η ίδια, ακροβατεί επιδέξια στο πεντάγραμμο του χρόνου. Παρελθόν, παρόν και μέλλον ζουν αλληλένδετα στη σφύζουσα πένα της. Όλοι οι χυμοί ωφέλιμοι και η ίδια δεκτική και σκεπτόμενη –κατά Ροντέν– παίρνει όσα η ζωή της δίνει και τα μεταπλάθει σε στίχο, με σεβασμό.



Από τη μια η Ελλάδα, η Κύπρος και το Βέλγιο, από την άλλη η Ελληνική Γλώσσα, το Κυπριακό Ιδίωμα και η Γαλλική Γλώσσα, αλλά αντίστοιχα και οι παραδόσεις και τα στοιχεία πολιτισμού, συνθέτουν ένα πλούσιο ψηφιδωτό στην ψυχοσύνθεση και στο πνεύμα της συγγραφέως. Οι στίχοι της προσφέρονται ως φόρος τιμής με ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στους αγαπημένους της – γονείς και δασκάλους. Οι παλμοί της καρδιάς της καταφέρνουν να διεγείρουν τις πνευματικές ανάγκες του αναγνώστη και στρέφουν την ψυχή του προς τα άνω. Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Φιλόλογος - Λογοτέχνις



Συνοπτικό Εργοβιογραφικό Σημείωμα της Σίλιας Χριστοδούλου



Η Σίλια Χριστοδούλου είναι Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει ελληνική και κυπριακή καταγωγή μα το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της ζει στο Βέλγιο όπου σπούδασε κλινική ψυχολογία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Λουβαίνης. Έχει πολυετή εμπειρία σε δομές ψυχικής υγείας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα όπως η ψυχανάλυση, η πολιτιστική ταυτότητα κι η μετανάστευση, οι αγχώδεις διαταραχές, η πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών, η κατάθλιψη, η ψυχοκοινωνική ένταξη πασχόντων, τέχνη και θεραπεία. Η Ένατη Νότα είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή και κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τις εκδόσεις Αρχύτας.



Περισσότερα στοιχεία για την ποιητική συλλογή «Η Ένατη Νότα» της Σίλιας Χριστοδούλου.

***

“Η ΄Ενατη Νότα” Σίλια Χριστοδούλου

Ποιητική Συλλογή

Σειρά Έργων Νέοι Δημιουργοί ΣΠΕΚ Αρ.1

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Εκδόσεις Αρχύτας – A’ Έκδοση, Σελ. 11
Διαστάσεις: 14Χ20,5 εκ., ISBN: 978-618-5410-3-8

Διαθέσιμη σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Βίντεο Συνέντευξης:




Facebookicon
Facebookicon
Twittericon
Instagramicon

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 2020 | All Rights Reserved


www.cultural-association.org  |  [email protected] 


If you want to unsubscribe, click here.