Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Τεύχος 9 | 25 Νοεμβρίου 2020
ΟΡΑΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΙΔΡΥΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΜΕΛΗ ΦΙΛΟΙ
ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΧΟΡΗΓΟΙ
Πρόσκληση σε Ψηφιακή Παρουσίαση

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ),
η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. 
και
η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά Αυστραλίας 

σας προσκαλούν στην ψηφιακή παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής
του
Δρα Τίτου Χριστοφίδη «Συμμετρικά και Ασύμμετρα»

την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδας 21:30

που θα προβάλλεται ζωντανά (livestreaming) μέσα από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:


Δρ Κώστας Κατσώνης,

Φιλόλογος, Συγγραφέας, Κριτικός, Αντιπρόεδρος ΦΙ.ΛΟ.ΠΟΛ.

Δρ Τίτος Χριστοφίδης,
Ποιητής, Οφθαλμίατρος, π. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας 



Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, 
Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ

Συντονίζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος του ΣΠΕΚ


Η παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη την επόμενη ημέρα μέσα από το κανάλι YouTube και την ιστοσελίδα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Image description
Image description
Image description
Image description

Κριτική Προσέγγιση Έργου



Ο Γιάννης Βαρβέρης, Ελλαδίτης ποιητής της γενιάς του '70, κριτικός, δοκιμιογράφος και μεταφραστής έγραψε στον Τίτο Χριστοφίδη: «Τα ποιήματα σας τα μαγνητίζει ένας εύρωστος στοχασμός φιλοσοφικής τάξης. Όμως όχι μόνον αυτό. Μέσα απ’ τις σκεπτόμενες εικόνες σας, αναδύεται πλούσιος λυρισμός που τον εκτρέφει γενναιόδωρα η δυναμική σας γλώσσα.»


Συνοπτικό Εργοβιογραφικό Σημείωμα του Δρα Τίτου Χριστοφίδη



Ο Τίτος Χριστοφίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό την 1η Αυγούστου 1944. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού το 1962, Πρακτικό Τμήμα με βαθμό Άριστα. Στην αποφοίτηση κέρδισε το βραβείο Νέων Ελληνικών του Γυμνασίου και στη συνέχεια το Πρώτο Βραβείο στη μνήμη Νίκου Νικολαΐδη του Δήμου Λεμεσού. Σπούδασε ιατρική στη Μόσχα. Εργάστηκε ως Νοσοκομειακός γιατρός στον κλάδο της Γενικής Ιατρικής και Τμήμα Πρώτων Βοηθειών μέχρι τον Φεβρουάριο 1974 όταν επελέγη για ενασχόληση με την Οφθαλμολογία. Το 1976 κέρδισε υποτροφία του Συμβουλίου της Ευρώπης για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας. Απέκτησε το Δίπλωμα ειδικότητας στην Οφθαλμολογία από το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών του Λονδίνου. Συνταξιοδοτήθηκε το 2007 στη θέση Διευθυντή Οφθαλμολογίας.

Διετέλεσε εκλεγμένος Πρόεδρος, (1997- 2001) της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κύπρου. Είχε ενεργό συνδικαλιστική δράση με αδιάλειπτη συμμετοχή για πολλά χρόνια στό εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης ιατρών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας και Ταμίας της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης επί σειρά ετών. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της πολιτιστικής Οργάνωσης ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ και υπηρέτησε ως εκλεγμένος Πρόεδρος της και ακολούθως ένας εκ των συνιδρυτών και πρώτος Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιχορηγούμενου από το ΘΟΚ Θεατρικού Σχήματος « ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ» σαν αποτέλεσμα συγχώνευσης των Ερασιτεχνικών Θεατρικών Ομίλων «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» και « ΚΥΚΛΟΣ». Πολύχρονη συμμετοχή στο Δ.Σ. της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ως εκπρόσωπος σωματείου ΑΛΚΗ. Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΑΛΚΗ Λάρνακας 1992-1997. Στη διάρκεια της προεδρίας του κ. Γιώργου Βασιλείου διορίστηκε μέλος του Δ.Σ. του ΡΙΚ. Με τη δημουργία της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ο Δρ. Τίτος Χριστοφίδης επελέγη παγκύπρια ως ένα από τα πρώτα τρία μέλη κοινής αποδοχής ως ενεργό μέλος του Δ.Σ. της στα πρώτα τέσσερα χρόνια. Από την 1η Αυγούστου 2003 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδοπούλλου Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για δύο συνεχόμενες τριετείς θητείες. Με την εκλογή στην προεδρία του κράτους του Δημήτρη Χριστόφια το 2008 διορίστηκε στη θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω 2008 - 2013. Το 2016 συμπλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών και απέκτησε το δίπλωμα Νομικού LLB Honors από το Πανεπιστήμιο UWE BRISTOL.

Στη συνέχεια, το 2018 συμπλήρωσε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπoυδών και απέκτησε τον τίτλο του Μάστερ στα Νομικά LLM από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπερασπίστηκε διατριβή με το Νομικό-Ιατρικό Θέμα «A LEGAL APPROACH OF PATENTING OF BIOPHARMACEUTICALS & BIOSIMILARS: CRITICAL ANALYSIS» Για σειρά πολλών χρόνων υπήρξε τακτικός εβδομαδιαίος συνεργάτης καθημερινής .εφημερίδας «ΧΑΡΑΥΓΗ» διατηρώντας προσωπική στήλη με κείμενα γενικότερου πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Είναι μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Ασχολείται με την ποίηση και έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: ΠΡΟΣΜΟΝΗ, ΑΣΚΑΡΔΑΜΥΚΤΙ, ΦΥΛΛΟ ΑΠΟΡΙΑΣ. Είναι νυμφευμένος με τη Βέρα Χριστοφίδου και έχουν δύο παιδιά, την Έμιλη (Ειδικό Οδοντίατρο Ορθοδοντικό) και το Γιώργο (Δικηγόρο - Νομικό) και τέσσερα εγγόνια τον Εμίλιο, Μιχάλη, Τωνιούλλα και Τίτο.


Συνοπτικό Bιογραφικό Σημείωμα του  Δρα Κώστα Κατσώνη 

Συνοπτικό Εργοβιογραφικό Σημείωμα του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη
Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά 

Σε αυτή την υπερσύνδεση διατίθενται περισσότερα στοιχεία για την ποιητική συλλογή Συμμετρικά και Ασύμμετρα"  και τον ποιητή Τίτο Χριστοφίδη.



“Συμμετρικά και Ασύμμετρα”
Δρ Τίτος Χριστοφίδης

Σειρά Έργων Ποίησης ΣΠΕΚ Αρ.2
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας ΚύπρουΕκδόσεις Αρχύτας – A’ Έκδοση
Διαστάσεις: 14Χ20,5 εκ.
ISBN: 978-618-5410-42-1
Σελ. 94, Τιμή: 14€
Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία

Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α.
Image description

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) καθιερώνει την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ «ΔΑΔΑ», η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε μέλη και φίλους του, με συν-ανάγνωση, εκ του συστάδην ή ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, να Δ-ιαβάζουν, Α-ναλύουν, Δ-ιαλογίζονται, Α-νελίσσονται με βιβλία πεζογραφίας, δοκιμίων, ποίησης, θεάτρου, ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, φιλοσοφίας κ.α..



Με την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης ο ΣΠΕΚ διαλύει την κοινωνική απόσταση μεταξύ φίλων, τους καλεί να είναι μέλη μιας Ομάδας, να διαβάσουν ένα βιβλίο – σε φυσικό χώρο ή με τηλε-διάσκεψη- να το αναλύσουν, να απολαύσουν τα ευρήματα. Η Ομάδα, αναγνωστών και συγγραφέων, διαβάζει και αναλύει βιβλία που συμφωνεί, σε τακτό χρόνο. Τη διάρκεια τηλεανάγνωσης, το πότε και πώς, τη λίστα βιβλίων, ερωτήσεων κ.ά. τα καθορίζει η ίδια η Ομάδα. Το κάθε μέλος με την ανάγνωση, θα διαλογιστεί με άλλους, θα διευρύνει τους ορίζοντες, το πνεύμα, την αντίληψή του. Με την καθοδήγηση Συντονιστή και αφού διαλογιστούν, αναλύουν το βιβλίο και φτάνουν σε ευρήματα/ συμπεράσματα π.χ. για τον σκοπό του έργου, την πρωτοτυπία, το μήνυμα. Ο ΣΠΕΚ φιλοδοξεί ώστε τα μέλη με την ανάγνωση να διευρύνουν τους ορίζοντες, το πνεύμα, την αντίληψή τους. Διότι στην ερώτηση των παλαιών γραφών ‘Γνωρίζεις αυτά που διαβάζεις;’ απαντά η συλλογική σοφία της Ομάδας. Διότι ένας γράφει μόνο όσα γνωρίζει, ή νομίζει ότι γνωρίζει. Αλλά όταν διαβάζει, τότε ακούει ανεπαίσθητα τον συγγραφέα να του μιλά και επιπλέον διαλογίζεται με άλλους της Ομάδας και έτσι κερδίσει πολλαπλά. Δεν τρώει απλώς την τροφή, αλλά μπορεί και να τη χωνεύει. Ποιος καταλαβαίνει καλά ένα βιβλίο αν δεν ‘ζήσει’ μέρος από το περιεχόμενό του; Αλλιώς χωρίς ανάλυση και στοχασμό ελάχιστα μένουν στο μυαλό.



Με τη Λέσχη Ανάγνωσης ο (τηλε)αναγνώστης δεν συναναστρέφεται μόνο ενδιαφέροντα, καλλιεργημένα άτομα, αλλά κερδίζει από την κοινωνική αλληλεπίδραση και την πνευματική διαδραστικότητα. Μπορεί επίσης να εισηγείται στην Ομάδα ένα βιβλίο για συν-ανάγνωση και συν-ανάλυση. Ίσως βρει θέματα του βιβλίου που αφορούν τον ίδιο ή δικό του, ίσως βρει λύσεις, ή αλλάξει γνώμη για κάτι που πριν το αντιλαμβανόταν αλλιώς. Ακούγοντας 10 αναλύσεις/ προσεγγίσεις των άλλων της Ομάδας είναι σαν να διαβάζει δέκα βιβλία. Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι η κηρήθρα για τις μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη από άνθος σε άνθος.


Εγγραφείτε στη Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και γνωρίστε νέους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα. Οι συναντήσεις γίνονται και διαδικτυακά μέσα από την σελίδα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, διαμέσου της αντίστοιχης ομαδικής διαδικτυακής πλατφόρμας που υπάρχει στη συγκεκριμένη σελίδα του ιστότοπου. Οι συναντήσεις μεταδίδονται σε livestreaming και βιντεογραφούνται για να τις βλέπουν σε χρόνο μεταγενέστερο όσοι απουσίαζαν στη συνάντηση λόγω έκτακτης ανάγκης, ή όσοι τρίτοι το ζητήσουν.



Το Δ.Σ. του ΣΠΕΚ θέτει την εξής αρχή για τα βιβλία που θα παρουσιάζονται μέσω της Λέσχης Ανάγνωσης ΣΠΕΚ Δ.Α.Δ.Α., με φυσική ή ψηφιακή ανάγνωση, ανάλυση και διάλογο. Αυτά πρέπει να είναι: α) έργο που έχει εκδώσει ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ή β) έργο σύγχρονο ή κλασικό, καθιερωμένων και μη εν ζωή λογοτεχνών

Για να συνδεθεί κάποιος διαδικτυακά και να συμμετέχει στην ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ από ηλεκτρονικό υπολογιστή, φορητό ή κινητό χρειάζεται να συμπληρώσει το έντυπο εγγραφής στη Λέσχη. Η κάθε συνεδρία γίνεται μέσα από την πλατφόρμα του προγράμματος ZOOM.



Εσείς που ενδιαφέρεστε και θέλετε να λάβετε μέρος, στείλτε μας email στο [email protected], στο οποίο θα δηλώνετε ότι επιθυμείτε να συμμετέχετε στην Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης "ΔΑΔΑ" του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κι εμείς ευθύς θα σας στείλουμε τη φόρμα εγγραφής. Καθώς η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ "Δ.Α.Δ.Α." απευθύνεται σε φίλους, μέλη, εθελοντές, υποστηρικτές και συνεργάτες του ΣΠΕΚ, από το 2021, όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν και δεν ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες, θα είναι απαραίτητο να εγγραφούν στον ΣΠΕΚ. 


Εδώ θα βρείτε το ετήσιο πρόγραμμα που σας καλύπτει.



Μέχρι το τέλος του έτους 2020 θα πραγματοποιηθούν 2 συνεδρίες ελεύθερης συμμετοχής. 

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση
Image description

Με ιδιαίτερη επιτυχία, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, στις 21:30 μ.μ.,
ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σε συνεργασία με την

Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. πραγματοποίησε την ψηφιακή
παρουσίαση της Β’ έκδοσης της ποιητικής συλλογής του ποιητή
Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη
, «Έρως, Μύθος, Βάθος» 220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια,
που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
και τις εκδόσεις Αρχύτας (Αθήνα 2020). Η παρουσίαση προβλήθηκε ζωντανά μέσα από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.



Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Μιχάλης Χριστοδουλίδης,

Μουσικοσυνθέτης, Μαέστρος, Ιππότης Τεχνών Γαλλίας

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ

Ο χαιρετισμός και ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τη
Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρο του ΣΠΕΚ.



Ακολουθεί το βίντεο της παρουσίασης:

Κριτική Προσέγγιση Έργου



«Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, με την ποιητική συλλογή του ‘Έρως Μύθος Βάθος – 220 Χαϊκού’, επιβεβαιώνει κάτι άλλο, ελληνικό, πως ‘το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν’, με ένα στέρεο ποιητικό αντρικό λόγο. Οι ιδέες, ως αιώνιες κι ακατάλυτες, βρίσκουν τον τρόπο τους – και μέσα από τον Έρωτα, τον Μύθο και το Βάθος - να επανέρχονται στη ζωή μας και να εμπνέουν ποιητές κι αναγνώστες. Εδώ πια ξεκάθαρα βρισκόμαστε στο καταστάλαγμα της σοφίας των ανθρώπων, το δε χαϊκού είναι μια μορφή ποιητική που μπορεί άνετα να αποδώσει αυτή τη συμπύκνωση νοημάτων και λόγων. Με το έργο αυτό νιώθει κανείς ότι η ζωή συνεχίζεται στον αιώνα, γιατί έχει τη διάσταση της αιωνιότητας, που κερδίζουν οι άνθρωποι του πνεύματος ως ‘οι εν κόσμω δημιουργοί’. Αυτή η συλλογή μού έδωσε τη χαρά της μελέτης και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της σκέψης, στον εμπλουτισμό του εσωτερικού μας κόσμου.» Στέλιος Παπαντωνίου, κριτικός, φιλόλογος, δοκιμιογράφος. 



“Επανεκδίδοντας τη Συλλογή προσθέτω 18 τραγούδια για τους νέους, για τη χαρά της ζωής που αγνοούμε και για την αστροφεγγιά της ελπίδας µες στο πυκνό σκοτάδι.” Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης



Περισσότερα στοιχεία για τον συγγραφέα και το βιβλίο του. Βίντεο, αφηγήσεις, συνεντεύξεις και δημοσιεύσεις.



Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

«Έρως, Μύθος, Βάθος»

220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια

Σειρά Έργων Ποίησης ΣΠΕΚ. Αρ.3

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ

Β΄ Έκδοση 2020

Αριθμός Σελίδων: 92

Διάσταση: 14Χ20,5

ISBN 978-618-5410-46-9

Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Αρθρογραφία
Image description
Image description

«ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ Ή ΕΛΛΗΝΟΠΑΘΕΙΑ»


του Ιάκωβου Γαριβάλδη ΟΑΜ



Θα ήθελα εξ’ αρχής ν’ αναφερθώ σ’ ένα βιβλίο το οποίο είχα την τιμή να διαβάσω από έναν Ελληνο-Αμερικανό συγγραφέα με το όνομα Ιωάννης Μπούρας και τίτλο «Αι Εθνικαί Θερμοπύλαι» που εκδόθηκε το 1911 (US Library of Congress). Στο βιβλίο και στον Πρόλογο, μεταξύ άλλων ο συγγραφέας απευθυνόμενος προς τον Ελληνισμό της Αμερικής της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, γράφει εν κατακλείδι:



«Μην ερίζετε δια τα κοινοτικά και μη διαιρείσθε διότι όπου ένωσις και συνεργασία εκεί δύναμις και πρόοδος και όπου διαίρεσις, εκεί διάλυσις και καταστροφή. Ιδρύετε Σχολεία, Σχολεία διαρκώς, όσα ημπορείτε. Αυτό το ετόνισα πολλάκις επί έτη… και δια τελευταίαν φοράν σας το υπενθυμίζω. Σώσατε τα παιδιά μας….»


Πόσο επίκαιρα μπορούν να θεωρηθούν τα γραφόμενα για κάθε Ελληνική παροικία σε όλα τα διαμερίσματα του κόσμου σήμερα. Ο Ελληνισμός έχει επείγουσα ανάγκη, όσο και στο παρελθόν, να συσπειρωθεί πίσω από τη γλώσσα και την ιστορία του. Η γλώσσα η Ελληνική εμπεριέχει μεγάλο μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων.



Επικεντρώνοντας την προσοχή τώρα στην ντόπια κατάσταση και στον αριθμό μαθητών που διδάσκονται την Ελληνική σε όλα τα σχολεία της Βικτωρίας βλέπουμε ότι στις αρχές του 2020, 5845 μαθητές και μαθήτριες σχολικής ηλικίας, σε 37 αναγνωρισμένα σχολεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κοινοτικών Σχολείων Αυστραλίας (Community Language Schools Australia). Με μια απλή μαθηματική πράξη μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί ότι αναλογούν 487 παιδιά Ελληνικής γλώσσας περίπου στην κάθε τάξη σε όλη τη Βικτώρια, εάν όλες οι τάξεις ήταν ισοδύναμες σε αριθμό μαθητών. Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών ελληνικής καταγωγής ζουν στη Βικτώρια; Απ’ όλους αυτούς μόνον 5845 θεωρούν την Ελληνική ως άξια εκμάθησης; Επίσης θα ήταν μεγάλη επιτυχία αν ξεκινούσαν 487 μαθητές στην Α’ Δημοτικού και αποφοιτούσε ο ίδιος αριθμός από την ΣΤ’ Γυμνασίου (ή Γ’ Λυκείου). Όλοι όσοι παρακολουθούν ή βρίσκονται στην εκπαίδευση όμως γνωρίζουμε ότι ο αριθμός μαθητών δεν διαχωρίζεται έτσι. Στο Δημοτικό σχολείο ο αριθμός μαθητών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν στις τάξεις του Γυμνασίου. Αποτέλεσμα να έχουμε περίπου 260 μαθητές σύνολο που συμμετέχουν στις εξετάσεις VCE ετησίως, με μια φθίνουσα πορεία, ενώ οι υπόλοιποι να φεύγουν από τα Ελληνικά μετά το πέρας μερικών τάξεων του Δημοτικού.



Στην περίπτωση αυτή τίθεται το εύλογο ερώτημα. Γιατί τόσο πολλοί μαθητές και μαθήτριες σταματούν την εκμάθηση της Ελληνικής μετά τις Δημοτικές σπουδές τους; Έχουν εκφραστεί στο παρελθόν διάφορες γνώμες επί του θέματος, πολλές από τις οποίες διαφέρουν ριζικά. Κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, ένα άτομο που δίδαξε την Ελληνική στην παροικία της Μελβούρνης από το 1978, παρ’ όλο που αναγνωρίζω πως υπάρχουν ακόμη εκπαιδευτικοί με περισσότερη εμπειρία από τον γράφοντα, παρατηρώ μερικές από τις εξής αιτίες:


Η συνέχεια του άρθρου ακολουθεί στην παρούσα υπερσύνδεση. 



Η συγκεκριμένη στήλη θα χαρεί να φιλοξενήσει δικά σας άρθρα / δοκίμια τα οποία ακολουθούν τη φιλοσοφία και τις αρχές του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, όπως αναγράφονται στον κανονισμό της παρούσας σελίδας. Σας παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο email  [email protected]

Facebookicon
Twittericon
Instagramicon
Facebookicon

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 2020 | All Rights Reserved


www.cultural-association.org  |  [email protected] 


If you want to unsubscribe, click here.