Blended coaching tijdens en na de pandemie, 10 tips voor coaches
Ervaringen met online coaching: door coaches in opleiding en opgeleide coaches
Nieuws over de opleiding Coach in het Onderwijs
Leestips over e-coaching
Het onderwijs blikt terug op een bewogen jaar. In alle sectoren kregen leraren, onderwijsondersteuners en leidinggevenden te maken met vaak nieuwe uitdagingen, in het bijzonder rondom online onderwijs. Zo ook de opleiding Coach in het Onderwijs. De opleidingsgroep die in september 2019 klassikaal startte is in 2020 online afgerond en ook de groep die in september 2020 offline begon - een flinke club, met deelnemers uit het po, vo en mbo - is na drie bijeenkomsten online verder gegaan.
Het denken over en het vormgeven van online opleiden en coachen heeft in korte tijd een enorme vlucht genomen. Als opleiders van de coachopleiding hebben hebben we samen met onze deelnemers een mooie formule gevonden om in wisselende groepen vaardigheden te trainen, casuïstiek te bespreken, ervaringen te delen en literatuur te verwerken. Graag delen we daarom in deze nieuwsbrief onze ervaringen en bieden we jou als coach tips voor online coaching en inspiratie om na de pandemie je coaching blended aan te bieden.
Met vriendelijke groet,
Heleen Florusse en Mieke de Leeuw
Over de opleiding Coach in het Onderwijs
De Opleiding Coach in het Onderwijs bestaat ruim 25 jaar: door de opleiders ontwikkeld onder de vlag van het Centrum voor Nascholing, daarna aangeboden via Stichting Iris en nu voor het 2e jaar alweer vanuit de VOF post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs. De eerste groep coaches die de opleiding vanuit de VOF volgde heeft in juli 2020 de opleiding afgerond en het diploma in ontvangst genomen, de tweede groep is in september 2020 gestart.
Blended coaching tijdens en na de pandemie: 10 tips voor coaches
Je bent begonnen als coach op jouw school, je hebt er echt zin in! Spannend is het ook: starten met een coachopleiding en meteen al beginnen met coachen. Gaat het lukken? Je start lekker op, docenten worden aan je toegewezen en je voert je eerste gesprekken. Maar dan: de 1e lockdown, de school gaat dicht, de startende docenten geven net als jij vanuit huis les en ze nemen geen contact meer met je op. ‘In de overlevingsstand’. En je wilt ze ook niet ‘lastigvallen’. Je besluit de coaching even ‘on hold’ te zetten.
Voor veel (startende) coaches zal dit herkenbaar zijn. In ieder geval horen we die geluiden vaak en we herkennen het zelf ook vanuit ons werk als coaches in het onderwijs. Wat is wijsheid? De coaching voortzetten of even laten, of wellicht iets hier tussen in? Welke manier van contact onderhouden past het beste binnen deze situatie?
Gelukkig hebben we inmiddels ervaring opgedaan met online en blended coaching zodat we in ieder geval digitaal de relatie met de coachee warm kunnen houden. Dat blijkt ook voor de coachees van belang; startende docenten geven aan dat ze vast contact met een coach in het begin fijn vinden. Ze kennen immers nog niemand in de school en starten nagenoeg “cold turkey” met nieuwe leerlingen, nieuwe collega’s en nieuwe schoolcultuur. Allemaal redenen om de coachees niet te laten zwemmen. Hoe onderhoud je deze relatie zonder overbelasting? Hoe zet je blended coaching in hiervoor?
Online opleiden, leren en werken is het nieuwe normaal geworden. Zo ook in de opleiding Coach in het Onderwijs,want na drie live bijeenkomsten vereisten de maatregelen tegen Covid-19 van ons om de opleiding online voort te zetten.
De kennis en ervaringen die we het afgelopen jaar met online opleiden hebben opgedaan gebruiken we direct om onze bijeenkomsten optimaal in te richten. Zo werken we in kleine wisselende groepen, geven we concrete opdrachten en oefeningen en lassen we regelmatig pauzes in. En hoewel onze coaches-in-opleiding gewend zijn om online les te geven aan hun
leerlingen, is het online coachen toch even wennen.
De opleiding Coach in het Onderwijs krijgt een nieuwe, blended jas!
Door de beperkingen die covid-19 ons het afgelopen jaar oplegde vond het opleiden, leren en begeleiden voornamelijk online plaats. Wat tot voor kort nog onmogelijk leek is nu gewoongoed geworden. Tegelijkertijd kijken we er zeer naar uit om elkaar ook weer fysiek, live te ontmoeten. Hierbij nemen we de lessen mee die we het afgelopen jaar geleerd hebben. Kortom: we gaan ‘best of both worlds’ benutten.
Dit betekent dat er vanaf september 2021 in de opleiding Coach in het Onderwijs structureel aandacht wordt besteed aan blended coaching. Online coachen brengt kansen en uitdagingen met zich mee en is daarom een nieuw onderdeel in de opleiding. Zo besteden we aandacht aan de het verwerven van nieuwe vaardigheden, zoals het leren omgaan met beperkte non-verbale communicatie signalen.
‘We practice what we preach’, wat betekent dat we de opleiding zelf ook in blended vorm aanbieden. Het aantal contacturen blijft gelijk, wel zullen de bijeenkomsten deels fysiek en deels online plaatsvinden: in 12 offline (fysieke) bijeenkomsten en 6 online bijeenkomsten komen alle thema’s uit het programma aan bod. Zo ervaar je tijdens de opleiding al de kansen en mogelijkheden die een blended leertraject biedt.
Nieuwsgierig geworden? Lijkt deze vernieuwde opleiding iets voor jou of voor jouw collega? Er is nog plaats voor de groep die van start gaat op woensdag 15 september 2021!
Vanaf nu heeft de opleiding Coach in het Onderwijs een eigen bedrijfspagina op LinkedIn. Hier lees je regelmatig artikelen, tips en ander nieuws voor coaches in het onderwijs.
Poll: heb jij in het afgelopen jaar je coachees online gecoacht?
Workshop ‘Coaching in het inductietraject van startende leraren’
Doe mee met onze poll via LinkedIn:
Tip voor schoolleiders en schoolopleiders: Op 22 april a.s. verzorgen Mieke de Leeuw en Heleen Florusse de workshop ‘Coaching in het inductietraject van startende leraren’.
Centrale vraag van deze workshop is: hoe kunnen coaches de professionele
E-coaching: direct aan de slag met het nieuwe coachen Anne Ribbers en Alexander Waringa
De eerste druk van hun boek dateert uit 2012, zo lang hebben Ribbers en Waringa al ervaring met e-coaching en dat is te merken. In hun boek behandelen zij de achtergrond, geschiedenis en voor- en nadelen van online coachen. Ze bespreken de verschillende vormen van e-coaching (Skype, video, telefoon, chat, e-mail en sms) waarbij de focus ligt op mogelijkheden van het schrijven binnen e-mail-, chat- & sms-coaching.
Het succes van online coaching Mirjam Windrich
In ‘Het succes van online coaching’ laat Mirjam Windrich vanuit verschillende perspectieven de voordelen van online coaching zien: voor de cliënt, de werkgever en de coach. Aan de hand van talloze voorbeelden en ontwikkelingen op het gebied van mentale training en psychotherapie legt zij uit waarom online coaching, met de nadruk op e-mail-coaching, zo goed werkt.
De volgende nieuwsbrief ontvang je in juni en heeft als thema ‘de plek van de coach in de organisatie’. In deze nieuwsbrief lees je meer over het samenspel van schoolleiding en coaches, een dubbel diepte-interview en over het driegesprek.